Suomeksi | På svenska | In English | Palaute | HallintaUutiset


Ruotsi älypelien finaaliin

Finaaleissa kohtaavat Ruotsi - Puola, Venäjä - Englanti (naiset) ja USA - Unkari (seniorit). (2012-08-20 21:47:08)

Osana toista kertaa järjestettävää alypelit yhdistävää World Mind Games -turnausta pelattava World Bridge Games (eli bridgen MM-kisat tänä vuonna) on siirtymässä finaalivaiheeseen. Semifinaaleita pelattiin neljännesfinaalien tavoin kaksi päivää: kolme 16 jaon segmenttiä niin sunnuntaina kuin maanantainakin. Avoimessa sarjassa välieräparit olivat Puola - Irlanti ja Monaco - Ruotsi, naisissa Puola - Venäjä ja Ranska - Englanti sekä senioreissa USA - Ranska ja Unkari - Ruotsi.

Seniorit
Seniorien välierät olivat varsin tasaisia. Ensimmäisen päivän jälkeen USA johti 17:llä ja Unkari 21 pisteellä. Altavastaajat saivat eroa kavennettua maanantain ensimmäisissä sessioissa ja ennen viimeistä tilanteet olivat: USA - Ranska 114 - 105 ja Unkari - Ruotsi 166 - 162. Johtoasemat kuitenkin säilyivät ja lopulta USA voitti pistein 156 - 133 ja Unkari 201 - 184.

Naiset
Naisissa Venäjä meni menojaan ja johti sunnuntain jälkeen 45 pisteellä. Maanantain jälkeen loppunumerot olivat Puola 160 - Venäjä 243. Ranska sen sijaan oli vai niukasti Englannin perässä, kun puolet ottelusta oli pelattu: Ranska 75 - Englanti 84. Englanti kuitenkin pelasi maanantain vahvasti ja loppunumeroiksi tuli 150 - 201.

Avoin sarja
Avoimen sarjan finaaleista Puola - Irlanti alkoi vahvasti Puolan osalta, ja ensimmäisen erän jälkeen tilanne oli 56 - 12. Heti toisessa Irlanti pääsi ohi ja IMP-tilanne oli 61 - 73. Sen jälkeen Puola meni menojaan. Lopputulos oli 252 - 185.

Ruotsi oli raivannut tiensä semifinaaliin kukistamalla USA:n eli yhden kovimmista ennakkosuosikeista, kuten jutussa Jännittävät neljännesvälierät pelattu Lillessä - Ruotsi jatkoon jo uutisoitiin. Ratkaisujako USA-ottelussa oli kahdennettu 4NT, jota vastaan Ruotsin Per-Ola Cullin hienosti löysi herttalähön ja ensimmäsen puolustuksen tekemän pataleikkauksen jälkeen vielä rohkeasti jatkoi lisää herttaa. Näin puolustus sai seitsemän pata- ja kolme herttatikkiä ja 1700 omaan sarakkeeseen.

Monaco - Ruotsi -välierässä Monaco nousi johtoon kahdessa ensimmäisessä segmentissä, joiden jälkeen tilanne oli 66 - 38. Sunnuntain viimeisessä erässä Ruotsi kuitenkin meni niukasti edelle: 95 - 97.

Maanantain ensimmäsessä segmentissä etumatka kasvoi 14 pisteellä ja seuraavassa vielä yhdeksällä. Ennen viimeistä erää tilanne oli: Monaco 146 - Ruotsi 171. Euroopan-mestarit olivat siis yhä takaa-ajoasemassa.

Viimeisen segmentin alku onnistui Monacolta, ja viiden jaon aikana ero kaventui 21 IMP:llä. Sitten alkoi taas Ruotsin nousu, joka huipentui jakoon 26:

26      ♠T875
All ♥3
East ♦T9
♣QJ9875
♠32 ♠KQJ6
♥QJT84 ♥AK
♦2 ♦AKQJ84
♣AKT62 ♣4
♠A94
♥97652
♦7653
♣3.


Ruotsalaisten (Nystöm - Upmark) tarjoussarja oli tällainen:
2♦ - 2♠; 3♠ - 4NT; 6♦.

Kaksi ruutua oli multi, joka saattoi olla myös vahva ruutukäsi. 2♠ pyysi passaamaan heikolla patakädellä tai tarjoamaan lisää hertta- tai ruutukädellä. 3♠ oli täyspelivaatimus ja kertoi pitkän ruudun sekä ilmeisesti myös patasivuvärin. 4NT oli varmaankin luonnollinen slammivihje, johon Upmark tarjosi loppusitoumuksen 6♦. Valttilähdöllä oli helppo ottaa kaikki tikit ja +1390.

Italiasta Monacoa edustamaan muuttaneet Fantoni - Nunes tarjosivat näin:
1♦ - 3♠; 4♦ - 4♥; 4♠ - 5♣; 6♦ - 7♥.

Fantunes-systeemissä yhden tason väriavaukset ovat kierrosvaatimuksia ja lupaavat yleensä ainakin 14 pistettä ilman ylärajaa. Vastaus 3♠ kertoi 5-5-jaon hertassa ja ristissä ja oli täyspelivaatimus. Myöhempien tarjousten merkitykset tietävät yksin Claudio Nunes ja Fulvio Fantoni - ja loppusitoumuksesta päätellen heistäkin vain toinen!

Taas oli Per-Ola lähtemässä ratkaisevassa paikassa. Isoslammia vastaan monesti valtti on turvallisin lähtö, sillä se ei yleensä auta pelinviejää. Tällä kertaa apu olisi kuitenkin suunnaton, sillä pelinviejä voisi ottaa ♥AK:n, tulla käteen ♣-ässällä ja valtata loppuun sakaten valteille kolme pataa ja ristikuninkaalle neljännen ja lopulta pelata ruudun ja ottaa kuusi ruututikkiä!

Cullin lähti kuitenkin erehtymättä pataa partnerinsa ässälle, ja sitoumus meni pietiin. Ruotsi nettosi 16 IMP:tä ja tilanne oli 169 - 220, kun kuusi jakoa oli jäljellä. Viimeisessä Monaco sai viisi IMP:tä muiden ollessa tasabrikkoja. Loppunumerot siis olivat 174 - 220 ja Ruotsi eteni finaaliin.

Finaaliohjelma
Naisten ja seniorien finaaleja pelataan tiistaina ja keskiviikkona yhteensä kuusi 16 jaon erää. Avoimen sarjan finaali jatkuu vielä torstaina, ja heillä pelattavaa on kaikkiaan 128 jakoa. Ottelut alkavat kello 11:30, 15:00 ja 18:00. Lisäksi kisoihin kuuluu monikansallisten mixed-joukkueiden kisa, jonka finaali myös päättyy torstaina. Finaaleja voi seurata tuttuun tapaan Bridge Base Online-pelipaikassa.

Linkki: 2nd WORLD MIND GAMES

Näytä kaikki uutiset | palaa etusivulle