Suomeksi | På svenska | In English | Palaute | HallintaUutiset


Joukkuemestarit 2012: Koistinen

Koistinen uusi joukkuemestaruutensa (2012-05-08 00:37:43)

SM 2012: Koistinen


SM-joukkuekilpa vuoden 2012 osalta on pelattu. Finaali järjestettiin ensimmäistä kertaa uudella Bridge Areenalla. Kovin suuria yllätyksiä ei koettu, sillä mestaruuden vei edellisvuoden tavoin Koistisen joukkue (Kauko Koistinen - Clas Nyberg - Mika Salomaa - Pekka Viitasalo - Osmo Kiema - Jouni Juuri-Oja). Kisoissa pelattiin täydellinen sarja kahdeksan joukkueen välillä 20 jaon otteluin. Koistinen keräsi 144 ottelupistettä, eli keskiarvo oli päälle 20 per ottelu. Onnittelut hienosta suorituksesta!

Muista mitaleista kamppailu oli tiukkaa etenkin joukkueiden Eikka ja Vilttiketju välillä, jotka ennen viimeistä kierrosta olivat tasapistessä. Joukkue Valta oli seuraavana 7,5 pistettä heistä perässä. Viimeisessä ottelussa Vilttiketju sai 20 pistettä Toivosta vastaan ja Eikka vain 16 Kokoelmaa vastaan Vallan hävitessä ottelunsa. Hopeat vei siis Vilttiketju (Risto Nokka - Osmo Parviainen - Hannu Ojanen - Tatu Heikkinen - Arto Puumalainen) 121,5 ottelupisteellä ja pronssit Eikka (Pekka Uskali - Kaj Sundsten - Markku Pekkinen - Eero Salmenkivi - Seppo Laine - Alpo Järvinen) 117,5 ottelupisteellä. Onnea mitalisteille!

SM 2012 III: EikkaKoko kisan ajan mukana oli myös BBO-raama. Ottelut valikoituivat siten, että ehkä hieman harmittavasti mestarit olivat areenalla vain kerran. Lähetysten tallenteet kuten toki myös tulokset ovat kisojen kotisivuilla Tulokset-alasivulla (valitettavasti automaattisten taltiointien kommentit ovat välillä sekaisin).

Raamaottelun Koistinen - Vilttiketju jaossa 6 tuloksena oli tasabrikka, mutta Kauko Koistinen pääsi esittämään hyvää tekniikkaa ottaessaan kolmeen sangiin ylitikkejä:

6.   ♠QJ74      East West
East ♥K7532 1♣* 1NT
EW ♦94 3NT
♣T3
♠93 ♠AT6
♥QT86 ♥A4
♦AJ7 ♦KQT832
♣QJ85 ♣K4
♠K852
♥J9
♦65
♣A9762


SM 2012 II: VilttiketjuKoistinen - Nyberg pelaavat Magic Diamond -systeemiä, jossa sallitaan heikot avaukset: 1NT-avaus on 12-14 ja avaukset 1 yläväriä ja 2 alaväriä kertovat vain 8-11 pistettä. Avaus yksi risti kertoo tätä vahvemman eli normaalin avauskäden, joko 12-16 epätasaisen tai 15-17 tasaisen käden. Vastaus 1NT kertoi tasaisen 8-11 pisteen käden. Halutessaan Nyberg olisi voinut kertoa ruutuväristään, mutta koska mahdollisuudet slammiin olivat varsin vähäiset, tarjosi Clas suoraan 3NT kertomatta kädestään turhaan mitään.

Parviainen lähti herttaa, joka meni Koistisen rouvalle. Tämä pelasi ristiä pöydän kuninkaalle. Ojanen otti ja jatkoi hertan pöydän ässälle. Tämän jälkeen Koistinen pelasi pöydän ruudut. Ennen viimeistä ruutua tilanne oli tällainen:

6.   ♠QJ4
East ♥K5
EW ♦

♠9 ♠AT6
♥6 ♥
♦ ♦8
♣QJ8 ♣4
♠K8


♣976.


Viimeiselle ruudulle oli Ojasen pakko sakata pata, sillä muuten pelinviejän ♣8 vahvistuisi. Kahdeksikko oli työnsä tehnyt, joten Koistinen sakasi pienen ristinsä ja Parviainen hertan. Tämän jälkeen Koistinen tuli käteensä ristillä pohjoisen sakatessa padan. Viimeiselle ristille oli Parviaisen sakattava joko pata tai hertta, joista kumpi tahansa antaisi pelinviejälle lisätikin. Kyseessä oli kaksipuolinen kiristys, jossa ensin kiristettiin toista puolustajaa (etelää) ja myöhemmässä tikissä toista (pohjoista).

SM 2012 I: KoistinenOjanen voisi estää kiristyksen pelaamalla ristiässän jälkeen lisää ristiä hertan sijaan. Tällöin pelinviejä ei enää ruutujen pelaamisen jälkeen pääsisi käteensä, joten kiristystä ei olisi. Mutta harvoinpa kolmea sangia puolustaessa tulee mieleen estää mahdollinen kolmas ylitikki. Luonnollisesti Ojanen toivoi partnerilleen parempia herttoja sekä yhteyttä ruudusssa, jolloin pelissä voisi olla pietikin. Totta on, että tällöin pelinviejä varmaankin kasvattaisi pöydän ruutuväriä, mutta pienikin toivo pääkistä on parempi kuin ei mitään.

Kuvat mitalisteista on ottanut Anni Mäkelä. Koska sunnuntainkin pelirupeama oli varsin pitkä, oli osa mitalisteista ehtinyt jo lähteä kotimatkalle ennen kuvien ottamista.

Linkki: Joukkue-SM 2012 -sivut

Näytä kaikki uutiset | palaa etusivulle