Suomeksi | På svenska | In English | Palaute | HallintaUutiset


Juniorien maajoukkeleiri 2010

Junioritoimikunta leiritti maajoukkuejunnuja. (2010-11-25 22:13:50)

Juniorit kuuntelemassa Harry Wikholmin luentoaJunioritoimikunta järjesti viikonloppuleirin maajoukkuevalmennukseen osallistuville junioreille 19. - 21. 10. 2010. Leiri pidettiin Jämsän Himoksen lumisissa maisemissa, tosin lähinnä sisätiloissa. Mukana oli neljä junioriparia, valmentaja Matti Niemi sekä huoltohenkilönä Kari Patana. Ohjelmana leirillä oli pelaamista kuuden 16 jaon ottelun verran, luento, yllätysvierailu sekä ulkoilua.

Leiri alkoi perjantaina. Useimmat juniorit saapuivat paikalle noin kuudelta. Kevyen väli/iltapalan jälkeen alkoivat pelit. Ensimmäisen illan urakkana oli 1½ ottelua, yhteensä 24 jakoa. Ensimmäiseen otteluun valmentaja-Niemi oli salakavalasti valinnut tehtäväjaot. Miten pelaisit kolmea sangia ♠J-lähdöllä seuraavilla korteilla tarjoussarjan 1NT - 3NT jälkeen:

       ♠A86
♥T2
♦J3
♣KQ7642

♠KQ4
♥AK83
♦AT62
♣83.Wiki pitämässä esitystään


Pöydässä pelinviejä voitti lähdön ja pelasi heti ristiä kuninkaalle, jonka itä voitti ässällä ja jatkoi pataa. Nyt pelinviejä saattoi pelata ristin pöydän rouvalle ja kasvattaa tämän jälkeen värin. Juniorit olisivat tainneet kaivata pientä lämmittelyä ennen tehtäväjakoja!

Kun kortit oli pantu takaisin brikkoihin, alkoi itä ihmetellä: "Mites jos laistan ristiässän?". Heti perään pelinviejäkin havahtui: "Minunkin pitäisi laistaa eka risti!".

Oikein on siis pelinviejältä pelata ensin pieni risti molemmista käsistä ja antaa puolustukselle halpa tikki. Pelinviejä voittaa jatkon ja pelaa nyt ristin pöydän isolle kortille. Jos itä ottaa tikin, on väri kasvanut ja pataässä on vielä yhteytenä. Jos taas itä laistaa, ollaan kiinni pöydässä, josta voidaan jatkaa risti. Jos sen sijaan ensimmäinen risti pelataan isolle, voisi itä pukittaa sitoumuksen laistamalla ♣AJ9:stä. Koko jako:

       ♠A86
♥T2
♦J3
♣KQ7642
♠JT953 ♠72
♥Q5 ♥J9764
♦KQ84 ♦975
♣T5 ♣AJ9
♠KQ4
♥AK83
♦AT62
♣83.


Wikin esityksen kuulijoita


Jakojen läpikäynnin jälkeen aloitettiin vielä toinen matsi, josta pelattiin puolet perjantaina ja loput aamulla.

Lauantain peliohjelma alkoi heräilyn ja aamupalan jälkeen puoli kymmeneltä. Aamun ohjelmassa oli myös 24 jakoa: toisen matsin jälkimmäinen puolikas sekä kolmas ottelu.

Puolen päivän aikaan saimme paikalle vieraan. Matti oli kutsunut mukaan Harry "Wiki" Wikholmin, joka luotsasi naisten maajoukkuettamme mm. Mentonin EM-kisoissa 1993, jolloin tuloksena oli viides sija. Neljän parhaan joukkoon selviäminen tuolloin olisi tiennyt MM-kisapaikkaa (ja vaikeaa taloudellista ongelmaa SBL:lle).

Harry Wikholm piti luennon aiheesta "Kuinka menestytään bridgessä". Wiki
painotti työnteon merkitystä, lukemista, systeemin sopimista ja osaamista sekä
pelaamista. Hänen näkemyksensä vahvistivat uskoa siihen, että tarpeeksi työtä tekemällä Suomestakin voidaan päästä bridgen huipulle.

Wikin luennon aikana BBQ-tähtikokki Kaapo valmisti salaatin, paisteli grillitassuja ja keitti spagettia. Aterialle päästiin Wikin esityksen jälkeen. Pitkää ruokalepoa ei tarjottu, vaan pian Matti oli jo pitämässä omaa luentoaan, jonka aiheina olivat slammivihjeet ja IMP-todennäköisyydet.

Luentojen jälkeen lauantain ohjelma jatkui virkeämmissä merkeissä, kun valmentaja passitti juniorit lenkille. Himoksen alueelle oli kyllä aiemmin satanut runsaasti lunta, mutta laskettelurinteitä ei vielä ollut avattu. Niinpä juniorit tekivätkin lenkin Himoksen huipulle joko kävellen tai juosten.

Matti Niemi seuraa peliä


Ulkoilun jälkeen saunottiin saunamestarin hyvin miedosti lämmittämässä saunassa ja hetken huilailun jälkeen olikin vuorossa paluu pelien pariin. Illan peliohjelma oli sama kuin edellisenä iltana: puolitoista ottelua eli 24 jakoa. Tämän jälkeen toki innokkaimmat vielä jatkoivat pelaamista: osa bridgen, osa lautapelin ja osa Bridgemaster-tietokoneohjelman parissa.

Sunnuntaina ohjelmassa oli vielä viidennen ottelun loppu sekä kuudes ottelu. Tämän jälkeen valmentaja piti puhuttelua pelaajille. Matti ei täysin tyytyväinen vielä ollut pelaajien suorituksiin ja valmentautumiseen. Parhaiten urakasta suoriutuivat Juho Granström - Vesa Fagerlund; muut parit, Juuso Fagerlund - Lauri Orkoneva, Karri Kytömaa - Visa Vallivaara, Antti Aimala - Sami Mäki, hieman huonommin. Onneksi EM-kisoihin on vielä aikaa, joten kaikki ehtivät vielä parantaa suorituksiaan ennen joukkueen lopullista valintaa.

Vesa ja Juho vs Lauri ja Juuso


Siivouksen jälkeen leiri päättyi pitserian pitsan ääressä - osa tosin päätyi eri paikkaan syömään kiireisen juna-aikataulun vuoksi. Jämsä oli hyvä paikka pitää leiriä, mutta oli kotiin palaamisen aika.

Näytä kaikki uutiset | palaa etusivulle