Suomeksi | På svenska | In English | Palaute | HallintaUutiset


Vasa beredd för parfinalen

Parfinalen kommer att spelas i Vasa bridgeklubbs spellokal, Bridge-Center, i slutet av oktober. Klubben arrangerade MP-tävlingar 3.-4.10. (2009-10-28 08:51:26)

Finalen för det finska parmästerskapet spelas i Vasa bridgeklubbs spellokal, Bridge-Center, i slutet av oktober. Klubben arrangerade MP-tävlingar 3.-4.10. Allt var bra ordnat och gav ett gott intryck att det kommer att bli ett lyckat FM-helg. Tyvärr fanns det ganska få spelare i Vasa BKs tävlingar, 18 par i parbarometern och 6 lag i lagbarometern. Kanske berodde detta på en stor antal bridgeaktiviteter i Österbotten på sistone: veckan före spelades i Ähtäri och veckan efteråt var det Uleåborgs tur. Och därtill finns det ju finska mästerskapet.

Stadskampen Vasa - PärnuVasa BK har en lång tradition att hålla spelarbyte med estländska Pärnu, som är en vänort till Vasa. Bytet påbörjades 1996 då ett par från Vasa - Fredrik Jåfs och Risto Rossi - deltog i sommartävlingen i Pärnu. De lyckades locka några spelare från Pärnu och Tallinn till Vasa BKs tävlingar senare detta år. Dessa spelare innehöll Peeter Lond och Kalle Pedak, som många av oss nu känner till.

Vasa BK har varit föregående i Finlands bridge. Tack vare Paul Martinssons initiativ har de länge använt automatisk brickduplicering, databehandlad resultatberäckning och Bridge Mate -beräckningsapparater. På stor del får de estlänska spelare tacka spelarbyte mellan Vasa och Pärnu för det hur bridge i Estland nu ser ut. De har lärt sig mycket och arrangerar numera tävlingar som lockar spelare från ett mycket större antal länder än vi lyckas göra här i Finland.

Det är också en tradition att börja MP-helget med en stadskamp mellan Vasa och Pärnu. Detta år hade Vasa ett mycket startkt lag och de vann kampen lätt. De estländska gästerna hade ingen större tur i andra tävlingar heller, men kul hade de ändå. De är mycket ivriga: det är inte tillräckilgt för dem att få spela 42 brickor i lördagens partävling; de fortsätter att spela "shitman" - som de kallas ett spel som jag inte riktigt ville veta mer om, det lät vara helt galet - långt in på natten.

Olavi Oja är en av de eständare som oftast besöker Vasa. Han är även en mycket bra spelare. Lurig är han med, eller hur tycker du är chansen att spela hem 4♥ på följande bricka:

22   ♠K985
East ♥AK5
E-W ♦AQ874
♣7
♠AQ102 ♠764
♥J6 ♥Q1082
♦K2 ♦J
♣109852 ♣KJ643
♠J3
♥9743
♦109653
♣AQ


Det ser ut som om öst har två trumfstick och väst får för spaderesset, men eftersom både spadern, rutern och klövern sitter snällt, borde det vara lätt att spela hem kontraktet.

Olavi Oja spelade ut rutertvåan. Jag kunde inte tro att han hade spelat ut från kung-tvåa så jag vann sticket med esset. Nu hade jag fyra säkra förlorare. Jag spelade mera ruter, öst sakade och väst vann. Han tog spaderesset och spelade mera spader till bordets kung. Nu tog jag ♥AK och spelade en tredje. Öst vann och tog även den sista trumfen. Sedan skiftade han till klöver - och jag vågade inte maska. Jag blev lurat igen! (Jo, det är sant de kunde ha tagit två spaderstick, men psykologiskt kan det ha varit bättre att få lurat mig på nytt.)

Näst spelade vi bricka 24:

24   ♠K9         West North East South
West ♥J84 1♦* 2♣ pas 2NT
None ♦96 pas 3NT
♣AKJ642
♠AQJ ♠7543 * "Ranna ruutu", strandruter, kan vara kort, 11-16 p.
♥Q7 ♥A10965
♦Q73 ♦1052
♣Q10853 ♣9
♠10862
♥K32
♦AKJ84
♣7.


Utspelet var ♣3 av Olavi Oja. Den här gången tog jag masken, alltså vann jag sticket med ♣J. Jag prövade med ♣A och noterade snedsitsen. Sedan spelade jag ♣9-10-J-Q. Väst tog ♥A och fortsatte med Q. Jag var inne på bordet och spelade en hjärter (lämnade den höga klövern på bordet). Öst spelade 10, jag kungen och Olavi avblockerade med damen. Sen tog jag fyra klöverstick och försökte med en spader. Olavi vann och kunde nu spela en liten hjärter. Bordets ♥J blev maskad och jag gick en bet.

Trots dessa givar lyckades mitt lag "Milanoon pohjasakkana" vinna lagtävlingen. Tack för laget: Sanna, Johan och Milko. Undrar du var namnet härstammar från? Det kan vara lättare att gissa om jag avslöjar att jag har "Kaapo" som nicknamnet på Bridge Base Online. Tack även till Vasa BK. Lycka till med mästerskapstävlingen, både spelare och arrangerare!

Linkki: Par-FM

Näytä kaikki uutiset | palaa etusivulle