Suomeksi | PÃ¥ svenska | In English |Feedback | Admin



Koulutusvastaava


Muistio koulutusseminaarista Hangossa 26.7.2012

SBL:n Koulutustoimikunta

MUISTIO SBL:N KOULUTUSTOIMIKUNNAN KOULUTUSSEMINAARISTA HANGOSSA 26.7.2012

toimikunnan pj Mauri Saastamoinen 30.7.2012

SBL:n Koulutustoimikunta järjesti bridgeopettajille suunnatun koulutusseminaarin Hangossa Voimakasiinissa torstaina 26.7.2012 klo 10–14.

Läsnä seminaarissa olivat: toimikunnan pj Mauri Saastamoinen (Kulo Bridge), toimikunnan jäsenet Virpi von Gruenewaldt (Kulo Bridge), Riku Mattila (Turun Bk), Riitta-Liisa Mäkelä (Salon Bk) sekä Tero Koivu (Jyväskylän Bk). Läsnä olivat lisäksi Heikki Lehtinen (Tapiolan Trikki), Jarmo Räty (Tapiolan Trikki), Liisa Jalkanen (Kuopion Bk), Matti Klemola (Seinäjoen Bk), Pia Petäjä (Kotkan Bk), Agneta Berglund (AV) ja Mikko Koli (Tammerbridge). SBL:n puheenjohtaja Jarmo Laakso oli paikalla seminaarin alkuvaiheessa.

Toimikunnan puheenjohtaja avasi seminaarin hieman klo kymmenen jälkeen, kun kaikki olivat saapuneet paikalle. Seminaari avattiin yleiskeskustelulla. Kukin osallistuja kertoi nimensä lisäksi, mitä kerhoa edusti ja kertoi samalla millainen oli koulutustilanne hänen kerhossaan tai hänen tiedossa olevallaan alueella. SBL:n puheenjohtaja kertoi, että SBL on ottanut yhteyttä Kansalaisopistojen liittoon, joka on kansalasopistojen kansallinen kattojärjestö Suomessa, ja pyytänyt bridgen ottamista osaksi kansalaisopistojen kurssitarjontaa. Todettiin, että tämä hanke etenee, ja jatkossa tarvittaneen lisää bridgeopettajia Suomessa. Hän totesi myös bridgeopetuksen olevan SBL:n tärkein jäsenhankintakeino ja että SBL pyrkii kaikin käytettävissään olevin keinoin edistämään bridgeopetusta Suomessa.

Keskustelussa kävi ilmi, että monet paikalla olevista seminaariosallistujista olivat pitäneet bridgekursseja, hieman eri opetusmetodeja ja erilaisia opetusmateriaaleja käyttäen. Todettiin, että vaikka monella paikkakunnalla on ongelmana bridgekurssien pitämisessä saada kursseille osallistujia, on suurin yksittäinen ongelma saada houkuteltua vasta peliä oppineet pelaajat jatkamaan harrastustaan.

Toimikunnan puheenjohtaja kokosi keskustelussa esiin tulleita seikkoja ja kokosi niitä yhteen. Bridgekurssia pidettäessä on huomioitava 1) kurssin pitopaikka (esim. bridgekerho/kansalaisopisto), 2) kuka opettaa (opettavasta kerhosta tarvitaan ainakin 1–2 opettajaa), 3) keitä opetetaan (on huomioitava, keille kyseinen bridgekurssi on suunnattu) sekä 4) kuinka opetetaan. Vasta näiden kysymysten ratkaisemisen jälkeen tulee kysymys siitä, kuinka käyttää käytettävissä olevaa opetusmateriaalia.

Lisäksi on tärkeää varata riittävästi resursseja siihen, että bridgekurssin käyneille taataan riittävä määrä pelaamista joko omassa ryhmässään opettajan johdolla joko valmiiksi tehdyin jaoin tai itse tehdyin jaoin. Samoin on suositeltavaa peluuttaa kurssin käyneitä ainakin muutamana kertana kerhoillassa kokenempien pelaajien partnereina. Pelaamisen merkitystä opetuksessa ylipäätään korostettiin useissa eri puheenvuoroissa.

Bridgen peruskurssien markkinointia, rahoittamista, bridgeopettajien motivointia yms. ei ehditty keskustelussa käsitellä. Todettiin kuitenkin, että kerhokohtaiset erot eri puolilla Suomea ovat suuret. Tässä yhteydessä keskusteltiin myös SBL:n koulutustoiminnan organisaatiomallista. Keskustelussa tuli esiin tarve koordinoida toimintaa alueellisella tasolla.

Yleiskeskustelun jälkeen toimikunnan puheenjohtaja kävi läpi koulutustoimikunnan laatiman opetusmateriaalin sisältöä. Hän totesi, että opetusmateriaaliin on tehty joitakin muutoksia vielä kuluvana vuonna mutta että materiaali on nyt valmis. Merkittäviä muutoksia opetusmateriaaliin ei ole tarvinnut tehdä. Bridgen peruskurssikirja on valmis ensimmäistä virallista painosta varten, mutta sitä ei tarvitse painaa vielä, koska kirjan koepainosta on vielä jäljellä.

Toimikunnan puheenjohtaja totesi, että ruotsinkielisille pelaajille tarkoitettua opetusmateriaalia ei toimikunnalla ole. Kysymys siitä, tarvitseeko opetusmateriaali kääntää osin tai kokonaisuudessaan ruotsiksi ei ainakaan toistaiseksi ole ajankohtainen. Agneta Berglund kertoi lyhyesti AV:n käyttämästä opetusmateriaalista, ja todettiin, että ruotsinkielisessä bridgen opettamisessa käytetään Suomessa samaa opetusmateriaalia, jota käytetään sekä Ruotsissa, Tanskassa että Norjassa.

Opetusmateriaalin sisällön läpi käymisen jälkeen toimikunnan jäsen Riitta-Liisa Mäkelä kertoi bridgen peruskurssien tilanneseurannasta ja kävi läpi Salon Bridgekerhon käyttämää opetusmateriaalia. Todettiin mahdollinen tarve saada opetuskalvoihin lisää väriä ja näyttävyyttä. Toisaalta todettiin hyväksi mahdollisuus käyttää bridgen peruskurssilla erilaista opetusmateriaalia.

Samassa yhteydessä keskusteltiin myös toimikunnan omien nettisivujen rakenteesta. Todettiin, että näiltä sivuilta löytyy kaikki se opetusmateriaali, jonka toimikunta on itse saanut aikaan sekä myös muuta opetusmateriaalia, joka löytyy sivuilta joko tiedostomuodossa tai linkkinä sivustolle, josta kyseinen materiaali löytyy. Todettiin tämä järjestely hyväksi.

Riitta-Liisa Mäkelän jälkeen toimikunnan jäsen Riku Mattila kertoi pitämästään bridgen intensiivikurssista ja tätä kurssimuotoa varten laatimastaan kurssimateriaalista. Todettiin tarve saada tämäkin opetusmateriaali toimikunnan nettisivuille. Riku Mattila lupasi hoitaa asian.

Toimikunnan puheenjohtaja totesi, että toimikunnan laatimaa opetusmateriaala voi käyttää erilaisilla kursseilla ja erilaisin opetusmetodein. Aikapulan takia seminaarin aikana ei ehditty keskustella tarpeesta laatia erilaisia ohjeistuksia bridgeopettajille.

Seminaarin lopuksi toimikunnan puheenjohtaja kävi osanottajien kanssa läpi tarjousharjoitusjakoja. Tämän jälkeen hän kiitti seminaariin osallistujia ja päätti kokouksen.

Kerhon/piirin etusivulle

Näytä kaikki toimikunnat | palaa etusivulle